Blog

Het verschil tussen Windows, Chrome OS en macOS

Het verschil tussen Windows, Chrome OS en macOS

Er zijn momenteel heel veel verschillende besturingssystemen beschikbaar voor je laptop of desktop. Windows, Chrome OS en macOS zijn de populairste en meest gebruikte besturingssystemen, maar wat is eigenlijk het verschil?

Windows

Het grootste deel van ons aanbod beschikt over een Windows besturingssysteem. De allernieuwste versie van Windows is Windows 11, maar Windows 10 is nog prima te gebruiken en wordt zeker nog ondersteund tot 2025. Dit houdt in dat Windows 10 tot 2025 nog constant nieuwe (beveiligings) updates kan uitvoeren. In tegenstelling tot ChomeOS is Windows een besturingssysteem waar je verreweg de meeste programma??s, software en games mee kan draaien. Uiteraard is het ook erg afhankelijk van de specificaties waar je Windows laptop over beschikt.

 

ChomeOS

Chromebooks worden steeds populairder. Het besturingssysteem hiervan is ChromeOS. Dit is een redelijk nieuw besturingssysteem die gebaseerd is op de browser Google Chrome. Op een Chromebook werk je voornamelijk in een online cloud omgeving. Dat betekent dat je documenten online worden opgeslagen. Chromebooks hebben relatief weinig opslagcapaciteit in vergelijking met Windows of Apple laptops. Qua prijs zijn Chromebooks vaak een stuk goedkoper dan Windows of Apple laptops. Echter zijn ze qua gebruik wel wat beperkter. De goedkopere Chromebooks zijn voornamelijk handig voor studenten of voor mensen die hun laptop nodig hebben voor simpel gebruik zoals tekst documenten maken en surfen op het internet, aangezien ze niet geschikt zijn voor hele zware software. De voordelen van Chromebooks zijn dat ze vaak licht van gewicht zijn, erg snel zijn en een lange accuduur hebben.

 

macOS

macOS is het besturingssysteem van Apple. Momenteel is de macOS Monterey de recentste macOS, maar Apple heeft inmiddels ook al macOS Ventura aangekondigd. MacOS is een heel populair besturingssysteem, maar is totaal niet te vergelijken met Windows of ChromeOS. De lay-out, sneltoetsen en opties zijn heel anders. Bij het aanschaffen van een (Refurbished) Macbook/Imac is het handig om van te voren even op te zoeken welk besturingssysteem je apparaat ondersteunt. Het kan namelijk zijn dan een Macbook uit 2013 niet meer de nieuwste macOS ondersteunt. Dit maakt in principe niet heel veel uit, maar als je bijvoorbeeld met bepaalde software wil werken kan het zijn dat het niet meer ondersteund wordt met een ouder besturingssysteem.

MacOS is een heel stabiel en veilig besturingssysteem. Het is minder vatbaar voor virussen omdat er regelmatig nieuwe beveiligings-updates komen en er minder virussen in de omloop zijn voor macOS. MacOS is heel populair bij grafisch ontwerpers en muziek producenten. Als je een gamer bent raden we je geen apparaat aan met macOS aangezien het daar minder geschikt voor is.

Welk besturingssysteem past het beste bij mij?

Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en waar je de laptop voor wilt gebruiken. Ben je een hardcore gamer dan raden we een Windows laptop aan met een goede grafische kaart. Ben je een grafisch ontwerper en bewerk je veel foto’s en video’s dan zou een Macbook een prima keuze zijn. Ben je een student en heb je je laptop alleen nodig voor tekst verwerken en Netflixen dan kan je prima uit de voeten met een goedkope Chromebook.

Heb je nog vragen over een besturingssysteem? Neem dan gerust contact met ons op, wij informeren je graag verder.