Blog

Waar moet je op letten bij het kopen van een school laptop?

Waar moet je op letten bij het kopen van een school laptop?

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. Veel leerlingen moeten dus schoolspullen aanschaffen zoals boeken, licenties en waarschijnlijk ook een laptop. De juiste schoolboeken kun je gemakkelijk vinden door te zoeken op het ISBN nummer maar de juiste laptop vinden is vaak wat ingewikkelder. Wij informeren je in deze blog over de punten waar jij op moet letten bij het uitkiezen van je refurbished school laptop!

 

Welk formaat laptop heb ik nodig?

Het is handig om eerst te weten welk formaat laptop je wilt. Je kan na deze keuze verder filteren. Als je bijvoorbeeld een 13 inch laptop wilt aanschaffen hoef je niet meer bij 15 of 17 inch laptops te kijken en dat maakt het zoeken wat gemakkelijker en gerichter.

Welk formaat laptop je nodig hebt en het beste bij je past verschilt per persoon. De een heeft liever een wat kleinere laptop die gemakkelijk te vervoeren is en de ander heeft liever een wat groter scherm zodat je overzichtelijker kan werken met Excel.

Wij raden aan om voor school maximaal een 15,6 inch laptop te kiezen. Deze laptops passen namelijk nog in de meeste schooltassen en zijn vaak niet heel zwaar.

Het formaat dat het meest praktisch is voor school is 12 tot 14 inch. Deze laptop zijn vaak een stuk lichter en compacter waardoor ze eenvoudiger te vervoeren zijn; je moet er toch elke dag mee sjouwen.

De meest verkochte school laptops zijn bij ons 13,3 of 14 inch.

 

Heb ik een Windows laptop, een Macbook of een Chromebook nodig?

Dit verschilt per opleiding en school. In de meeste gevallen raadt de school aan om een Windows laptop te gebruiken. Voor kinderen die naar de basisschool gaan is meestal een Chromebook al voldoende. Deze laptop is namelijk geschikt voor de wat simpelere taken. Voor mensen die een opleiding doen voor grafisch design is een Macbook vaak ook een geschikte keuze. Vraag wel altijd even voor de zekerheid na of dit aangeraden word omdat sommige software alleen geschikt is voor Windows laptops.

Als je het verschil tussen de besturingssystemen van een Windows laptop, Chromebook of Macbook wilt weten kan je onze blog: Het verschil tussen Windows, Chrome OS en macOS lezen. https://tiptoplaptop.nl/het-verschil-tussen-windows-chrome-os-en-macos/

 

Welke specificaties moet mijn schoollaptop hebben?

Ook hierin heb je zelf veel inspraak en keuze. Vaak krijg je een lijstje van school met richtlijnen.

Wij raden aan minimaal een Intel Core i3 / AMD Ryzen 3 processor te nemen en geen Intel Celeron, Intel Pentium of AMD Athlon processor. Uiteraard is een Intel Core i5, Ryzen 5, Intel Core i7 of een Ryzen 7 processor een nog betere keuze.

Je schoollaptop heeft minimaal 8GB werkgeheugen nodig! Dit is het minimale maar tegelijkertijd ook ruim voldoende voor schooltaken. Met de huidige besturingssystemen en software, is 4GB echt te weinig voor gebruik op school.

Je school laptop moet ook minimaal een SSD schijf hebben. Een HDD schijf is te traag en gaat irritatie opleveren tijden het werken. Qua opslagcapaciteit raden wij minimaal 128GB aan. Met 256GB opslag zit je voor de komende schooljaren zeker goed.

 

Wat voor videokaart heb ik nodig?

Welke videokaart je nodig heb is in de meeste gevallen het minst belangrijk en daar hoef je dus ook niet echt op te letten. Een Standaard Intel HD Graphics videokaart is al voldoende, tenzij je een grafische opleiding zoals Game Design gaat doen dan is een videokaart uiteraard wel heel belangrijk! Een Nvidia RTX of Quadro videokaart is vaak een goede keuze. Deze zitten in game laptops of workstations.

 

Hoe duur is een schoollaptop?

Dit verschilt natuurlijk per laptop en is afhankelijk van de specificaties. Een school laptop met een Intel Core i3 processor, 8GB RAM en 128GB SSD is een stuk goedkoper dan een school laptop met een Intel Core i7 processor, 16GB RAM en een 512GB SSD.

Bij TipTop Laptop hebben wij al geschikte school laptops vanaf €199! Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat!